Ořešák královský
Ořešák královský, chcete-li Ořešák vlašský, je strom z čeledi ořešákovitých, původem pocházející z Evropy, jenž dorůstá výšky až 45 m. Jeho plody jsou vlašské ořechy, z nichž je lisováním získáván olej, jenž se používá jak v kosmetickém, tak i v potravinářském průmyslu. Olej je lehký, k pokožce velmi šetrný a jemný, a je tak vhodný i pro citlivou a podrážděnou pleť. Má dezinfekční a antibakteriální účinky, snadno se roztírá, rychle se vstřebává a je bohatý zejména na obsah vitamínu B. Navíc působí i jako přírodní repelent.
Kosmetické vlastnosti
- olej z vlašských ořechů se používá jak v kosmetickém, tak i v potravinářském průmyslu;
- je lehký, k pokožce velmi šetrný a jemný, a je tak vhodný i pro citlivou a podrážděnou pleť;
- má dezinfekční a antibakteriální účinky, snadno se roztírá, rychle se vstřebává a je bohatý zejména na obsah vitamínu B;
- působí i jako přírodní repelent.
viz. Heike Käser 2010, "Přírodní kosmetické suroviny", Linz, vydavatel Freya, 3. vydání 2012