Kurkuma

Curcuma Longa (Tumeric), Curcuma longa (Turmeric) root powder

Kurkumovník je rostlinka se sladkou dřevitou a jemně kořeněnou vůní z čeledi zázvorníkovitých, původem pocházející z Asie, která dorůstá výšky cca 1 m. Esenciální olej z kurkumovníku, jenž se za žádných okolností nesmí užívat vnitřně, se získává parovodní destilací jeho kořene. Kurkuma je používaná jak v potravinářském průmyslu, čínské a ajurvédské medicíně, tak i v kosmetice. Urychluje hojení, zabraňuje rozvoji infekcí, působí proti ekzémům, poruchám kožní pigmentace a dermatitidě, podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání, napomáhá správné činnosti krevního oběhu, detoxikuje organismus a působí proti bolestem a otokům. Díky svým antibiotickým, antioxidačním a antimykotickým účinkům je navíc velmi často přidávána do produktů osobní hygieny. V aromaterapii je kurkuma známá svým blahodárným působením ve stresovém období.

Kosmetické vlastnosti

  • urychluje hojení, zabraňuje rozvoji infekcí, působí proti ekzémům, poruchám kožní pigmentace a dermatitidě;
  • podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání, napomáhá správné činnosti krevního oběhu, detoxikuje organismus a působí proti bolestem a otokům;
  • má antibiotické, antioxidační a antimykotické účinky;
  • v aromaterapii blahodárně působí proti stresu.

viz. Heike Käser 2010, "Přírodní kosmetické suroviny", Linz, vydavatel Freya, 3. vydání 2012


Kurkuma se vyskytuje v těchto produktech