Růže damašská

Rosa Damascena Flower Water, Rosa Damascena Flower Oil

Růže damašská je rostlinka z čeledi růžovitých, původem pocházející z Asie (oblast Persie), jež dorůstá výšky až 2 m. Tato růže se považuje za jednu z nejcennějších rostlin vůbec. Zajímavostí je, že se dříve dokonce používala i jako platidlo. V kosmetickém průmyslu je známá díky svému hydrolátu, tedy květové vodě a také díky svému esenciálnímu oleji. Tato růže pokožku zklidňuje, regeneruje a zjemňuje a má antioxidační, protizánětlivé, antiseptické a dezinfekční účinky. Ideální je zejména pro suchou, citlivou a zralou pleť. V aromaterapii působí proti migrenám, povznáší a harmonizuje náladu, nicméně rovněž funguje jako přírodní afrodiziakum.

Kosmetické vlastnosti

  • pokožku zklidňuje, regeneruje a zjemňuje;
  • má antioxidační, protizánětlivé, antiseptické a dezinfekční účinky;
  • ideální je zejména pro suchou, citlivou a zralou pleť;
  • působí proti migrenám, povznáší a harmonizuje náladu;
  • rovněž funguje jako přírodní afrodiziakum.

viz. Markus Schirner 2002, "Aromatické oleje", Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydaní 2011


Růže damašská se vyskytuje v těchto produktech