Květová voda

Hydroláty, chcete-li květové vody, se získávají během parní či vodní destilace rostlin, jejich květů či listů. Při parní destilaci (používaná častěji) pára proniká rostlinami a váže na sebe molekuly a aktivní látky z rostlinných silic. Pára se nadále dostává do kondenzátoru, v němž se chladí. V tomto bodě se oddělují látky, jež jsou rozpustné ve vodě a látky, jež jsou rozpustné v tucích. Vzniká tedy květová voda (hydrolát), která je méně koncentrovaná a éterický olej. Květová voda se díky své jemnosti často přidává do produktů vhodných pro citlivou pokožku, neboť pleť nejen čistí a osvěžuje, ale i tonizuje, hydratuje a připravuje ji k další péči. Velmi vhodná je i jako přísada do koupele či vlasových kondicionérů.

Kosmetické vlastnosti

  • získává se zejména parní destilací rostlin;
  • pleť čistí, osvěžuje, hydratuje, tonizuje a připravuje ji k další péči;
  • díky své jemnosti se často přidává do produktů vhodných pro citlivou pokožku.

viz. Heike Käser 2010, "Přírodní kosmetické suroviny", Linz, vydavatel Freya, 3. vydání 2012


Květová voda se vyskytuje v těchto produktech