Kandelilový vosk

Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax, Candelilla cera (euphorbia cerifera) wax

Pryšec voskodárný je rostlina z čeledi pryšcovitých pocházející z Texasu a Mexika, jež je význačná díky obsahu vosku, který se získává z jejích listů. V kosmetice se používá jako stabilizátor a emulgátor, produkty zahušťuje a poskytuje jim správnou texturu. V kosmetických přípravcích je kandelilový vosk k pokožce velmi jemný, vytváří na ní ochrannou vrstvu, nelepí a skvěle se váže na různé oleje. Přidává se tak nejen do balzámů na rty, rtěnek, kondicionérů a make-upu, ale i do potravin (pod označením E902), které opatřuje glazurou. Vzhledem k tomu, že je tato rostlina na seznamu chráněných druhů, je produkce tohoto vosku regulována mexickou vládou.

Kosmetické vlastnosti

  • rostlinný vosk používaný jako stabilizátor a emulgátor;
  • produkty zahušťuje, poskytuje jim správnou texturu a vytváří ochrannou vrstvu na pokožce.

viz. Heike Käser 2010, "Přírodní kosmetické suroviny", Linz, vydavatel Freya, 3. vydání 2012


Kandelilový vosk se vyskytuje v těchto produktech