Kakaovník pravý

Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Theobroma Cacao (Cocoa Bean)

Kakaovník pravý je stálezelený strom z čeledi slézovitých, původem pocházející z Jižní Ameriky, jenž dorůstá výšky až 13 m. Z jeho plodů, kakaových bobů, se za pomoci lisování získává kakaové máslo a z tzv. výlisků se produkuje kakaový prášek. Kakové máslo je tuhé a celkem tvrdé rostlinné máslo (taje kolem 30°C), které dodává kosmetickým produktům jejich konzistenci a krásnou vůni. Podrážděnou, popraskanou a suchou pokožku zklidňuje, hydratuje, zjemňuje a vytváří na ní ochranný lipidový film. Nedoporučuje se na mastnou pleť. Esenciální olej je rovněž vyráběn z plodů kakaovníku, a to luhováním pomocí alkoholu a následnou parovodní destilací. V aromaterapii má stimulační, harmonizující a zklidňující účinky, zlepšuje náladu a je považován za utěšitele duše.

Kosmetické vlastnosti

  • dodává kosmetickým produktům jejich konzistenci a krásnou vůni;
  • podrážděnou, popraskanou a suchou pokožku zklidňuje, hydratuje, zjemňuje a vytváří na ní ochranný lipidový film;
  • má stimulační, harmonizující a zklidňující účinky, zlepšuje náladu a je považován za utěšitele duše.

viz. Heike Käser 2010, "Přírodní kosmetické suroviny", Linz, vydavatel Freya, 3. vydání 2012
viz. Markus Schirner 2002, "Aromatické oleje", Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydaní 2011


Kakaovník pravý se vyskytuje v těchto produktech