Jasmín

Jasminum Grandiflorum Flower Extract, Jasminum Officinale (Jasmine) Oil

Jasmín je rostlinka z čeledi olivovníkovitých, původem pocházející z Orientu, jež se dorůstá výšky až 2 m. Má antiseptické, germicidní (odstraňuje choroboplodné zárodky a mikroorganismy) a protizánětlivé účinky a působí proti stárnutí pokožky. Jasmín je vhodný i k léčbě ekzémů a akné. Jeho esenciální olej je získáván luhováním květů za pomoci alkoholu a v aromaterapii zmírňuje deprese, působí afrodiziakálně, hřejivě a relaxačně. Posiluje seběvědomí, optimismus a uvolňuje emoční napětí. Používat by se měl pouze v malém množství, neboť jinak způsobuje bolest hlavy. Nedoporučuje se aplikovat v těhotenství.

Kosmetické vlastnosti

  • antiseptické, protizánětlivé a germicidní účinky;
  • působí proti stárnutí pokožky, vhodný je i k léčbě ekzémů a akné;
  • zmírňuje deprese, působí afrodiziakálně, hřejivě a relaxačně;
  • posiluje seběvědomí, optimismus a uvolňuje emoční napětí.

viz. Markus Schirner 2002, "Aromatické oleje", Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydaní 2011


Jasmín se vyskytuje v těchto produktech