Čajovník čínský

Camellia Sinensis (White Tea) Leaf extract, Camellia Sinensis Leaf Ferment (White Tea)

Čajovník čínský je stálezelený keř (popř. strom) z čeledi čajovníkovitých, původem pocházející z jihovýchodní Číny, který se dorůstá výšky kolem 10 m (v plantážích se pravidelně ořezává a sahá do výšky 2 m). Jak je obecně známo, sušené listy čajovníku slouží k výrobě čaje. Málokdo však ví, že z tohoto keříku lze vyrobit různé druhy. Zelený čaj se vyrábí z lístků okamžitě po jejich usušení, zatímco u černého čaje se listy nejdříve nechají zapařit, aby došlo k fermentaci a až poté se suší. V závislosti na různých stupních fermentace vznikají např. i čaje bílé a polozelené či velmi oblíbený čaj matcha. Zelený čaj, jenž obsahuje vitamíny A, B, E a minerály, má antibiotické, antioxidační, protiplísňové, restrukturalizační a detoxikační účinky. Urychluje hojení pokožky, zabraňuje infekcím, podporuje růst vlasů a stimuluje obnovu kožních buněk. Jeho esenciální olej, získávající se za pomoci parovodní destilace lístků, se používá k navození příjemné atmosféry, k relaxaci a harmonizaci celého těla.

Kosmetické vlastnosti

  • antibiotické, antioxidační, protiplísňové, restrukturalizační a detoxikační účinky;
  • urychluje hojení pokožky, zabraňuje infekcím, podporuje růst vlasů a stimuluje obnovu kožních buněk;
  • používá se k navození příjemné atmosféry, k relaxaci a harmonizaci celého těla.

viz. Heike Käser 2010, "Přírodní kosmetické suroviny", Linz, vydavatel Freya, 3. vydání 2012


Čajovník čínský se vyskytuje v těchto produktech