Heřmánek modrý

Chamomille Recutita (Matricaria) Flower Extract, Chamomilla recutita (matricaria) flower water

Heřmánek modrý, leckdy také označován jako heřmánek pravý, je rostlinka z čeledi hvězdnicovitých, původem pocházející z oblasti Středomoří, jež dorůstá výšky až 0,5 m. Éterický olej této rostliny, jenž se získává parní destilací, je zbarvený do modra (odtud pochází i jeho název), a to díky obsahu matricinu. Obecně se uvádí, že čím modřejší, tím silnější má protizánětlivé a hojivé účinky. Navíc stimuluje metabolismus pokožky, regeneruje její tkáň a je protialergenní. Využívá se jako péče o mastnou pleť či jako léčba ekzémů a dermatitidy. Heřmánek modrý rovněž obsahuje Bisabolol, který napomáhá lepšímu a snadnějšímu vstřebání ostatních léčivých látek do pokožky (v kosmetice se často používá i odděleně). V aromaterapii má tento heřmánek blahodárný vliv na psychickou pohodu, zmírňuje nervozitu a migrény, celkově zklidňuje, dodává sebedůvěru, motivaci a pozitivně působí i při blokádách energie a duševní nerovnováze.

Pozor, neplést s heřmánkem římským!

Kosmetické vlastnosti

  • protizánětlivé a hojivé účinky;
  • stimuluje metabolismus pokožky, regeneruje její tkáň, je protialergenní;
  • obsahuje Bisabolol, který napomáhá lepšímu a snadnějšímu vstřebání ostatních léčivých látek do pokožky;
  • má blahodárný vliv na psychickou pohodu, zmírňuje nervozitu a migrény, celkově zklidňuje, dodává sebedůvěru, motivaci a pozitivně působí i při blokádách energie a duševní nerovnováze.

viz. Heike Käser 2010, "Přírodní kosmetické suroviny", Linz, vydavatel Freya, 3. vydání 2012
viz. Markus Schirner 2002, "Aromatické oleje", Schirner Verlag, Darmstadt, 4. vydaní 2011


Heřmánek modrý se vyskytuje v těchto produktech